Click here to edit title

Click here to edit subtitle

Marenovo

Marenovo je naselje u Srbiji u opštini Varvarin u Rasinskom okrugu

Ovo selo je nastalo posle Drugog Srpskog Ustanka, jer ga ne pominju ni Vuk, ni Vujić, ni Sreznjevski, niti ga ima u Uspisniku sela od 1818. godine. Verovatno da je do tada ovo selo bilo u sastavu Zalogovca, kao zaselak. Veći deo zemlje, gde je danas selo, i skoro ceo seoski atar bila je alija (pusta zemlja) Kneza Miloša, gde je on žirio svinje. Na mnoge molbe Marenovčana i Zalogovčana, on je dopustio Šokorcu iz Poljne u Levču, da se to imanje rasproda po cvancik (4 groša) lanac a celu im je planinu iznad sela poklonio. To je otprilike bilo oko 1835. godine.

Seoske kuće su mestimično dosta razređene i to sve jače što se dalje ide od reke uz potok, između nekih je rastojanje 20-30 metara, a između nekih i 200-300 metara. Pokraj sela, levom stranom potoka, prolazi magistralni put Kruševac - Jasika - Zalogovac - Krčin - Rekovac - Kragujevac.

O imenu sela postoje dva tumačenja. Po jednom selo je dobilo ime po nekom Marjanu, koji se ovde prvi doselio te se u prvo vreme selo zvalo Marjanovo, a po drugom, da je selo dobilo ime po nekom Marinu, nastojniku imanja Kneza Miloša, te se u početku zvalo Marinovo.

Stanovništvo se uglavnom doselilo iz stare Srbije i iz kruševačkog kraja i okolnih mesta. Po popisu iz 1948. godine bilo je 606 stanovnika, a po popisu iz 2001. godine 535 stanovnika, što je činilo 2,2% ukupnog stanovništva opštine. Aktivno stanovništvo učestvuje sa 71,0% u ukupnom stanovništvu, a poljoprivredno čini 69,0% ukupnog stanovništva.

Stanovništvo se bavi ratarstvom, voćarstvom i vinogradarstvom.

U naselju živi 453 stanovnika, prosečna starost stanovništva iznosi 44,1 godina (43,2 kod muškaraca i 45,0 kod žena). U naselju ima 116 domaćinstava a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,91.

Marenovo je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine) dok je u poslednja tri popisa primećen pad u broju stanovnika.

Najnoviji tekstovi

Najnovije fotografije

Najnoviji video snimci

416 views - 0 comments

Najnovija desavanja na forumu

Registrovani clanovi