Click here to edit title

Click here to edit subtitle

Vesti

Veljko Odalovic: ZSO brzo ako Pristina ozbiljno shvati poruku SAD

Posted by Administrator on August 26, 2016 at 2:25 PM

Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović izjavio je danas da će Zajednica srpskih opština biti brzo formirana ukoliko Priština ozbiljno shvati poruke američkog potpredednicka Džozefa Bajdena.


Na pitanje kada očekuje formiranje ZSO, Odalović je za RTS rekao da „ovako kako to Priština radi, to će trajati“.

 

On je ocenio da ZSO predstavlja „kost u grlu“ Prištini i „mnogima drugima koji su uveli Beograd u dijalog sa obećanjem da će formirati ZSO“.

 

„Ja se nadam da su poruke koje je potpredsednik Bajden rekao u Prištini bile jasno shvaćene. Ako su iskrene, biće brzo“, rekao je Odalović.

 

Ocenio je i da je u dijalogu Beograda i Prištine „ZSO najveći kamen spoticanja“ dodajući da postoji „strahoviti pritisak“ kada su u pitanju energetika i telekomunikacije.

 

On je rekao da Priština na jedan vrlo perfidan način pokušava da kroz pitanje telekomunikacija i energetike reši i pitanje imovine istakavši da smo „mi insistirali da pitanje imovine bude pitanje tema“.

 

Odalović veruje da je odluka premijera Aleksandra Vučića da ne obnovi mandat Nikoli Selakoviću u Ministarstvu pravde racionalna i da nije doneta pod pritiskom Evropske unije.

 

„Verujem da je to racionalna odluka“, ocenio je Odalović za RTS.

 

Na pitanje da li je to što Selaković nije ponovo izabran za ministra pravde posledica pristiska EU i njenog nezadovoljstva reformom pravosuđa, Odalović je odgovorio: „Znajući premijera Vucćića, ne verujem da bi takav potez povukao pod pritiskom bilo koga“.

 

On je istakao da je Selaković neko ko je ostavio „trag i pečat“ i poručio da ne smatra da mu nije obnovljen mandat zbog lošeg rada ili nerada.

 

Odalović je ocenio da je sednica Saveta bezbednosti UN imala „jednu posebnost“, jer je poslata poruka da u Prištini ne funkcioniše „onako kako treba sve da funkcioniše“, da postoje problemi u dijalogu Beograda i Prištine i primeni Briselskog sporazuma.

 

Odalović je dodao i da je poručeno da Zajednica srpskih opština mora da bude formirana.

 

Na sednici, posvećenoj redovnom izveštaju generalnog sekretara UN o stanju na Kosovu i Metohiji, poslato je još nekoliko poruka koje govore o lošem stanju o Prištini, istakao je Odalović za RTS.

 

Ocenio je da je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić „po prvi put na jedan vrlo jasan način govorio o genezi svega što se dešavalo na prostoru KiM“ i što se danas događa.

 

Kosovska ambasadorka u SAD Vljora Čitaku s druge strane, kako je rekao, pokušava da „sa onima koji je podržavaju iz Saveta bezbednosti izbaci temu Kosova“, kao i međunarodnu misiju iz Prištine, a ostavi jednu kvazi-državu.

 

Na pitanje da li će to uspeti, jer Amerikanci i Englezi podržavaju da se sednice posvećene KiM u Savetu bezbednosti održavaju ređe, odnosno šest umesto tri meseca, Odalović je ocenio da oni „imaju više razloga da to zahtevaju nego Priština jer je ta kvazi-država njihovo čedo“.

 

„Govoriti danas u Savetu bezbednosti, pred njegovim članicama, na koji je način formirana ta država, šta se sve dešavalo, na kojim zločinima i na kakvim temeljima ona počiva, nešto je što onima koji su podržali takvu državu i koji danas njome upravljaju, koji su bili njihovi partneri i danas su, ne odgovara da čuju“, rekao je Odalović.

 

Ocenio je da je „dobro da se sačuva kontinuitet, jer je Rezolucija 1244 u jednoj od svojih tačaka navela da je obaveza specijalnog predstavnika da UN periodično izveštava“.

 

Upitan da li je dogovoreno da se te sednice održavaju na tri ili šest meseci, Odalović je rekao da „nemamo nijedan razlog da se to menja jer nas čeka jedan vrlo dinamičan period u implementaciji, odnosno u dijalogu Beogarada i Prištine“.

 

„Dobro je da postoji mesto gde će se iz jednog neutralnog ugla govoriti o tome šta je ko uradio i šta ko nije uradio“, ocenio je Odalović podsetivši da su UN apsolutno podržale Briselski dijalog.

 

On je istakao da je Srbija ispunila sve svoje obaveze u dosadašnjim fazama Briselskog dijaloga i poručio da sad prva stvar koja mora da se uradi je da se kosovski pravni okvir prilagodi novonastalim okolnostima.

 

Izvor: Tanjug

Categories: Srbija

Post a Comment

Oops!

Oops, you forgot something.

Oops!

The words you entered did not match the given text. Please try again.

Already a member? Sign In

0 Comments